BOOBOOBLOGG

Sedan 2005 har vi hjälpt tusentals Working Holiday Makers från hela världen att säkra säsongsbetonade kortvariga jobb i Hakuba, Nagano, Niigata, Hokkaido och Okinawa.

Vår blogg täcker ämnen från att bo och arbeta i Japan, till resor och det japanska livet i allmänhet. Vi hoppas att du gillar våra inlägg!

Facebook

Håll dig uppdaterad med alla våra senaste nyheter och Japan-relaterad information via vår Facebook-sida!

youtube

Se videor från våra tidigare personalvideotävlingar som vi kör varje år!

Dorm Life på en japansk skidort

av Jessica, Hakuba 2013-14

Dorm livet är något som jag alltid har velat uppleva av någon anledning. Idén verkade alltid spännande för mig, eller kanske det var det amerikanska kollegiets sovsal framställdes i filmer. Som en sorts stor fest där det varje gång höll något.

Visst skulle sovsalvslivet inte vara detsamma. Inte när jag snart jobbar i Hakuba, Japan. Japaner är sofistikerade och mogna och mycket dedikerade till sitt arbete. Det här är vad jag hade sagt till mig själv.

Så jag tog mitt flyg från Sydney till Narita utan en enda förväntan i mitt sinne - men samtidigt hade jag stereotypbilder som svävade runt i mitt huvud som jag inte insåg att jag hade.

Den första natten låg jag i min säng trött från en lång resedag och mina öron ryckte vid ljudet av musik.
"Är det en gitarr jag hör?" Kommer nerifrån lät det definitivt som en gitarr som spelas. När jag går ut genom min dörr hälsas jag med rop och mer musik. Min nyligen träffade vän Krista går förbi och jag frågar henne om bullret,
"Är det normalt?" Frågar jag frågande.
"Ganska mycket."
"Wow…"
"Om du inte röker eller dricker kommer du att vara i slutet av säsongen." Hon nickar med huvudet och indikerar nedför trappan till racketen.

Nästa natt gick jag ner till det gemensamma rummet och jag hälsades av en blandning av tävlingar som satt runt ett litet bord och rökte och blandade alkoholhaltiga drycker med koks från en varuautomat. Jag fick ett stort välkomnande och träffade alla - de japanska arbetarna talade glada engelska,
"Trevligt att träffas!" Att entusiastiskt skaka min hand som västerlänningar skulle göra i hälsningen.
”Hajimemashite,” skrattar jag åt deras iver.
“Sugoi! Jozu! ” Jag skakar på huvudet och skrattar igen.
"Jozu ja nai."

Mötet och hälsningen pågick hela den veckan men slutade aldrig riktigt. Ny personal kom alltid och gamla personal lämnade, att det ibland tycktes vara ett nytt ansikte varje dag.

Men från min första dag såg jag hur jag kände mig hemma. Aldrig en dag tidigare önskade jag att jag kunde vara någon annanstans än där. Jag kunde inte förklara varför men jag antar att för att hela sovsalen bara öppnade sig för dig och omfamnade dig i två armar från början.

Det fanns många olika raser som bodde och arbetade på min utväg, så att jag inte bara fick japanska vänner utan också vänner från hela världen. Korea, Taiwan, Brasilien, Filippinerna, Hongkong, Tyskland och sedan fanns det oss australier. En hel del av oss. Om du är orolig för att det finns för många utlänningar där, var inte. Vi var alla fortfarande väl numrerade av japanerna!

Jag tappade räkningen av hur många gånger jag åkte till Karaoke. Av hur många berusade människor jag var tvungen att hjälpa upp i 30 minuter eller så vandra tillbaka till studentrummet på minus något grader vid någon tid efter midnatt med arbete nästa dag.

Vi åkte till japanska pubar och tog över hela anläggningen. Var på vänvillkor med personalen där. En utländsk arbetare lyckades få en drink uppkallad efter honom efter att ha fått personalen att skapa den.

Vi släppte fyrverkerier tillsammans på nyårsaftonen och naturligtvis snowboardade vi och åkade tillsammans.

Den enda gången det gemensamma rummet var tomt före kl. 8 var det dags att skidor var ute på natten. Efter en lång arbetsdag varje lördag belönades vi med chansen att gå ombord eller åka skidor. De flesta av sovsalen var ute tillsammans, den enda gången de flesta av oss alla kunde slå backarna som en.

Efter att mixrummet stängdes gick pojkarna och tjejerna varandra. Eftersom sovsalar är separerade för varje kön. De goda som studerade engelska eller japanska eller till och med tyska och thailändska skulle gå tillbaka till sitt kön eget gemensamma rum och fortsätta studera. De japanska tjejerna älskade att hjälpa oss utlänningar med japanska lika mycket som de älskade oss att lära dem engelska. Så vi hade ett bra utbytesprogram igång.

Vissa gånger var det dock svårt att studera, eftersom vi kunde vara upptagna med ett mellanmål eller titta på en rolig japansk komedi på TV.

Sovsal på en skidort är en av de bästa upplevelserna du någonsin kan ha - den bästa upplevelsen jag har haft i mitt liv hittills. Jag har fått så många vänner från hela världen och ser dem fortfarande när jag reser i Japan efter att jobbet är klart.

Du vet att du hade det bra när personalen visade tårar förra veckan innan vi alla måste säga hejdå. Du vet att det var en speciell tid som vi alla delade när även pojkar grät den sista dagen. Eller till och med nyligen samlade par var tvungna att dela vägar.

Personalen på sovsalen hade blivit min nya familj hemifrån.

Kom bara ihåg:
Du behöver inte dricka eller röka för att umgås med alla. Många av oss rökte inte och andra drack inte. Vet bara att många anställda gör det, och att rökning är särskilt populärt bland japansk personal.

Om du känner dig sjuk hem prata med dina vänner, prata med dem om du också har arbetsstress. De kommer att lyssna. Det är bättre än att hålla allt uppe i dig och hålla dig nere. I ett främmande land kan ibland även de små sakerna verka enorma. Att prata om dem med människor har ett sätt att sätta dem i perspektiv.

Oroa dig inte om du inte kan åka skidor eller snowboard. Det kommer att finnas någon som är villig att hjälpa dig. Du blir inte den enda nybörjaren.

Ta med spel eller filmer för att spela i allrummet. De kan vara ett bra sätt att få japanska vänner i början av säsongen när du inte känner många människor och kanske saknar en konversationsstartare.

Ni får alla äta tillsammans vid frukost och middag och det är en bra tid att se alla före och efter jobbet. Frukosten är fantastisk men se upp för middag och en hel hög med friterad allt.

Om du studerar japanska, studera också avslappnad japanska. Fokusera inte enbart på formellt. Alla var mycket avslappnade med tal och uppmuntrade dig att inte tala för formellt!

Du kommer inte att spendera mycket pengar medan du arbetar men du kommer att äta ute ibland med dina vänner. Okonomiyaki är fantastisk. Hot pot-fester också. Det är också alltid bra att ha ett hälsosamt mellanmål att äta med alla.

Även om du inte kan tala japanska kan du på något sätt fortfarande kommunicera. Det är fantastiskt hur mycket du kan förstå utan att förstå ord. Var inte tyst, starta en konversation. Du får poäng för att försöka!

Jag hoppas att du är bra på att komma ihåg namn. Att vara utlänning är att alla känner dig, men du känner inte någon.

Så till slut var sovsalvet lika spännande som jag hoppades att det skulle bli. Fester och umgås och studera och äta. Kanske är det som amerikansk högskola?

Jag älskade mina rumskamrater, mina vänner och kollegor. Sovsal är en sak i livet du måste försöka och jag kan inte föreställa mig någon plats bättre än i ett främmande land i snön.

Tack alla för de fantastiska minnen!

Vill du lära dig mer om vår Japan Resort jobb? Vi kan hitta dig ett jobb på bästa sätt Skida och Beach Resorts runt Japan, leverera dig till din utväg och stödja dig 24/7 medan du är där. Ansök online i dag!

Frågor om Japan? Vi är här för att hjälpa. Kontakt när som helst.

LÄR MER OM BOOBOOSKI