BOOBOOBLOGG

Sedan 2005 har vi hjälpt tusentals Working Holiday Makers från hela världen att säkra säsongsbetonade kortvariga jobb i Hakuba, Nagano, Niigata, Hokkaido och Okinawa.

Vår blogg täcker ämnen från att bo och arbeta i Japan, till resor och det japanska livet i allmänhet. Vi hoppas att du gillar våra inlägg!

Facebook

Håll dig uppdaterad med alla våra senaste nyheter och Japan-relaterad information via vår Facebook-sida!

youtube

Se videor från våra tidigare personalvideotävlingar som vi kör varje år!

Dorm Life på en japansk skidort

av Jessica, Hakuba 2013-14

Dorm livet är något som jag alltid har velat uppleva av någon anledning. Idén verkade alltid spännande för mig, eller kanske det var det amerikanska kollegiets sovsal framställdes i filmer. Som en sorts stor fest där det varje gång höll något.

Säkert skulle livslångtid inte vara detsamma. Inte på min snart att jobba i Hakuba, Japan. Japanska är sofistikerade och mogna och mycket dedikerade till sitt arbete. Det här är vad jag hade sagt till mig själv.

Så jag tog mitt flyg från Sydney till Narita utan en enda förväntan i mitt sinne - men samtidigt hade jag stereotypbilder som svävade runt i huvudet som jag inte insåg att jag hade.

Den första natten låg jag i min säng trött från en lång resedag och mina öron ryckte vid ljudet av musik.
"Är det en gitarr jag hör?" Kommer från nedervåningen låter det definitivt som en gitarr som spelades. När jag går ut genom min dörr hälsas jag med rop och mer musik. Min nyligen träffade vän Krista går förbi och jag frågar henne om bruset,
”Är det normalt?” Frågar jag frågig.
"Ganska mycket."
"Wow…"
"Även om du inte röker eller dricker kommer du att vara i slutet av säsongen." Hon nickar med huvudet och indikerar nerför trappan till racketen.

Nästa natt gick jag ner till det gemensamma rummet och jag hälsades av en blandning av raser som satt runt ett litet bord som rökte och blandade alkoholhaltiga drycker med koks från en automat. Jag fick ett stort välkomnande och träffade alla - de japanska arbetarna talade spännande engelska,
”Trevligt att träffa dig!” Skakar min hand entusiastiskt som västerlänningar skulle hälsa.
”Hajimemashite,” skrattar jag av deras iver.
”Sugoi! Jozu! ”Skakar jag på huvudet skrattar jag igen.
“Jozu ja nai.”

Mötet och hälsningen pågick hela den veckan men slutade aldrig riktigt. Ny personal kom alltid och gamla personal lämnade, att det ibland tycktes vara ett nytt ansikte varje dag.

Men från min första dag jag kände mig hemma. Aldrig en dag tidigare önskade jag att jag kunde vara var som helst men där. Jag kunde inte förklara varför men jag antar att hela studentrummet just öppnade sig för dig och omfamnade dig i två armar från start.

Det var många olika raser som bodde och arbetade på min utväg, så att jag inte bara fick japanska vänner utan också vänner från hela världen. Korea, Taiwan, Brasilien, Filippinerna, Hong Kong, Tyskland och sedan fanns det oss australier. Ganska många av oss. Men om du är orolig för att det finns för många utlänningar där, var inte det. Vi var alla fortfarande väl numrerade av japanerna!

Jag tappade räkningen av hur många gånger jag åkte till Karaoke. Av hur många berusade människor jag var tvungen att hjälpa upp i 30 minuter eller så vandra tillbaka till studentrummet på minus något grader vid någon tid efter midnatt med arbete nästa dag.

Vi åkte till japanska pubar och tog över hela anläggningen. Var på vänvillkor med personalen där. En utländsk arbetare lyckades få en drink uppkallad efter honom efter att ha fått personalen att skapa den.

Vi släppte fyrverkerier tillsammans på nyårsaftonen och naturligtvis snowboardade vi och åkade tillsammans.

Den enda gången det gemensamma rummet var tomt före kl. 8 var det dags att skidor var ute på natten. Efter en lång arbetsdag varje lördag belönades vi med chansen att gå ombord eller åka skidor. De flesta av sovsalen var ute tillsammans, den enda gången de flesta av oss alla kunde slå backarna som en.

Efter att blandningsrummet stängdes skulle pojkarna och flickorna gå sina olika vägar. Eftersom sovsalar separeras för varje kön. De goda som studerade engelska eller japanska eller till och med tyska och thailändska skulle gå tillbaka till sitt köns eget gemensamma rum och fortsätta att studera. De japanska flickorna älskade att hjälpa oss utlänningar med japanska så mycket som de älskade oss att lära dem engelska. Så vi hade ett bra utbytesprogram.

Vissa gånger var det dock svårt att studera, eftersom vi kunde vara upptagna med ett mellanmål eller titta på en rolig japansk komedi på TV.

Dorm livet på en skidort är en av de bästa upplevelser du någonsin kunde ha - bästa upplevelse jag har haft i mitt liv hittills. Jag har fått så många vänner från hela världen och ser dem fortfarande nu när jag reser till Japan efter att arbetet är slut.

Du vet att du hade det bra när personalen visade tårar förra veckan innan vi alla måste säga hejdå. Du vet att det var en speciell tid som vi alla delade när även pojkar grät den sista dagen. Eller till och med nyligen samlade par var tvungna att dela vägar.

Personalen på sovsalen hade blivit min nya familj hemifrån.

Kom bara ihåg:
Du behöver faktiskt inte dricka eller röka för att umgås med alla. Många av oss rökte inte och några drack inte. Vet bara att många medarbetare gör det, och att rökning är särskilt populärt bland japansk personal.

Om du känner dig sjuk hem prata med dina vänner, prata med dem om du också har arbetsstress. De kommer att lyssna. Det är bättre än att hålla allt uppe i dig och hålla dig nere. I ett främmande land kan ibland även de små sakerna verka enorma. Att prata om dem med människor har ett sätt att sätta dem i perspektiv.

Oroa dig inte om du inte kan åka skidor eller snowboard. Det kommer finnas någon som är villig att hjälpa dig. Du kommer inte att bli den enda nybörjaren.

Ta med spel eller filmer för att spela i det gemensamma rummet. De kan vara ett utmärkt sätt att få japanska vänner i början av säsongen när man inte känner till många människor och kanske saknar en konversationsstartare.

Ni får alla äta tillsammans vid frukost och middag och det är en bra tid att se alla före och efter jobbet. Frukosten är fantastisk men se upp för middag och en hel hög med friterad allt.

Om du studerar japanska, studera också casual japanska. Fokusera inte bara på formella. Alla var väldigt avslappnade med tal och uppmanade dig att inte tala för formellt!

Du kommer inte spendera mycket pengar medan du arbetar men du äter ute ibland med dina vänner. Okonomiyaki är fantastisk. Hot pot fester också. Det är också alltid bra att äta ett hälsosamt mellanmål med alla.

Även om du inte kan prata japanska kan du på något sätt fortfarande kommunicera. Det är fantastiskt hur mycket du kan förstå utan att förstå ord. Var inte tyst, gå igång en konversation. Du får poäng för att försöka!

Jag hoppas att du är bra på att komma ihåg namn. Att vara utlänning är det som alla känner dig, men du känner inte någon.

Så till slut var sovsalvet lika spännande som jag hoppades att det skulle bli. Fester och umgås och studera och äta. Kanske är det som amerikansk högskola?

Jag älskade mina rumskamrater, mina vänner och kollegor. Dorm livet är en sak i livet du måste prova och jag kan inte föreställa mig någon plats bättre än i ett främmande land i snön.

Tack alla för de fantastiska minnen!

Vill du lära dig mer om vår Japan Resort jobb? Vi kan hitta dig ett jobb på bästa sätt Skida och Beach Resorts runt Japan, leverera dig till din utväg och stödja dig dygnet runt medan du är där. Ansök online i dag!

Frågor om Japan? Vi är här för att hjälpa. Kontakt när som helst.

LÄR MER OM BOOBOOSKI